Czym czyścicie biżuterię?

Biżuteria wykonana może być z różnych materiałów: srebra złota, kamieni: cyrkoni, kryształków Svarowski, kamieni naturalnych. W tym dziale spróbujemy odpowiedzieć jak chronić, pielęgnować i przechowywać biżuterię.

Czym czyścicie biżuterię?

Postprzez Filonka » 4 mar 2010, o 20:57

Stosujecie do tego jakiś środków chemicznych? Czy używacie samych delikatnych szmateczek albo np. przemywacie wodą? Ja mam z tym problem, nigdy nie czyściłam biżuterii, ale widzę, że pojawia się na nich jakieś zabrudzenie, więc muszę zacząć o nią dbać.
Filonka

Re: Czym czyścicie biżuterię?

Postprzez lisek » 6 mar 2010, o 18:02

Moja mam używa do czyszczenie specjalnej ściereczki zakupionej w sklepie jubilerski, niby czyści z tego czarnego osadu. Niby bo sam nigdy nie próbowałem, więc nie mi oceniać. Ale poszukaj jakiś ściereczek u jubilerów, oni na pewno takie mają jeżeli już moja mama sama znalazła.
lisek

Postprzez Nina » 6 mar 2010, o 18:39

Nadają się do tego wszystkie ściereczki gładkie np. takie do okularów, bo takie nie rysują powierzchni np. kolczyka czy pierścionka. Ja zazwyczaj czyszczę na sucho, czasami lekko mocze szmatkę w wodzie. Nie trzeba do tego specjalnych chemikaliów, chyba że biżuteria jest naprawdę zniszczona i zabrudzona.
Nina

Postprzez misiak009 » 9 mar 2010, o 20:01

Tak jak we wcześniejszym temacie pisałam, biżuterię czyszczę za pomocą takiej zielonej ściereczki zakupionej u złotnika, a pomagać w usuwaniu osadów, zabrudzeń ma mi jeszcze pasta, którą także zakupiłam u tego samego złotnika. Powiedział mi, że w każdym sklepie jubilerskim powinni mieć takie produkty i tam gdzie kupujesz biżuterię i masz na nią gwarancję powinieneś pytać.
misiak009

Powrót do Pielęgnacja biżuterii.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości